[video] [/video]
[text]În emisiunea din 20 decembrie 2019, invitat special este Alexandru Tănase, jurist, fost Ministru al Justiției și fost președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova. Subiecte principale de discuție au fost vizita lui Gianni Buquicchio, Președintele Comisiei de la Veneția în Republica Moldova, dar și problemele justiției din țară.
La întrebarea dacă s-au făcut modificări reale în justiție, D-nul Tănase,crede că lucrurile încă nu s-au mișcat din loc, iar modificări reale în justiție nu s-au făcut de mai mulți ani de zile.
Tot în cadrul emisiunii s-a discutat despre faptul că guvernarea de la Chișinău a dat dovadă de lipsă de respect față de Domnul Buquicchio, din moment ce a cerut părerea unei asemenea instituții, ca cea de la Veneția, iar mai apoi să nu țină cont de recomandările comisiei. După părerea D-lui Tănase, problemele justiției din Republica Moldova sunt nevoia altor oameni în justiție, cu alte viziuni, care nu au participat la numiri în funcție și care inspiră încredere.
În încheiere s-a discutat despre lipsa resurselor bugetare cu care se confruntă Republica Moldova și cum guvernarea actuală va păstra sprijinul venit din Uniunea Europeană.
[/text]
[transcript]bun găsit la fabrica doamnelor și domnilor după cum probabil ați văzut și în plus să fie în buletin de știri anterior la publicată de Președintele comisiei europene pentru democrație prin drept mai cunoscută sub denumirea de comisia de la Veneția domulgeni kikko a efectuat o vizită de două zile 19 și 20 Decembrie la Chișinău vizită în care a fost însoțit și de Simona de la arată minge mai sertarul ajung tel comisiei o vizită în care avut mai multe întâlniri cu președintele Parlamentului doamna greceanîi cu președintele și membrii comisiei juridice pentru numiri și imunități cu judecători și reprezentanți ai societății civile cu premierul Ion chicu de asemenea cu Ministrul Justiției fadei nagacevschi alături de care a avut și o conferință cu membrii Consiliul Superior al Magistraturii și cu judecătorii curții Supreme de Justiție a dorit să afle Domnul felul în care se prezintă situația acest mănânci justiția moldovenească și importantă spus că vin sursă aflat în Republica Moldova la invitația speaker ului Zinaida greceanîi poată însă că cei care la invitat un sau așteptat că luăm un pic eu să fie tranșant până la capăt și să spună că nu stau foarte bine lucrurile și că felul în care se face de exemplu reforma Consiliul și pronume distrat urii nu e cel mai fericit și iată că întru în fel sau altul tangu chipiu spus ce am avut de spus ar Parlamentul a făcut ceea știut că trebuie să facă Probabil că pentru opinia publică nu e foarte clar până la urmă De ce dorește lumea să stau de vorbă cu această comisie de la Veneția sau mai exact Comisia pentru Opel Comisia Europeană pentru democrație prin drept Ce valoare au opinii rostită de membri acestei comisii trebuie nu trebuie să îi adresez dacă îi taie adresezi ce Nu ții cont de ceea ce ți se spune dacă nu ții cont întâmplă dacă ții cont unde ajungi în fond și la urma urmei Pentru ce se petrec Toate aceste lucruri ce rost au vrut să Îl inviți pe Domnul cu Chichi la Chișinău și apoi să nu prea doresc să asculți ceea ce are dânsul de sport sau poate că nu am înțeles eu corect consta lucruri poate că și Dumneavoastră aveți nevoie să înțelegeți mai bine până la urmă ce e cu vizită doamnei butică aici Ce e cu această Comisia de la Veneția și până la urmă care a fost prost cred că Fabi cel mai calificat să ne răspundă la aceste întrebări Dacă va dori și va dori tati mănânci acceptați invitația este fostul Ministru al Justiției fostul președinte al curții constituționale fi reprezentant al Moldovei în Comisia de la Veneția domnul Alexandru Tănase Bună seara domnule Tănase Bună seara Mulțumesc mult pentru că ați venit eu mă pricepută așa jurnalistic să fac Tu introducerea această discuție de important este să înțelegem foarte bine De exemplu atât Robu kikyo împreună cu secretarul ajung ajung al Comisiei au venit la Chișinău Între ce au fost invitați de ce a dorit guvernarea de la Chișinău să îi aibă drept oaspeți pe la cerșit specialiști în Drept viziunea citit întâmplă semnificație dublă acestui gest pe de o parte vizita președintelui Bacău la Chișinău Demonstrează că Republica Moldova încă se mai află în sub vizorul foarte atent al instituțiilor europene mă refer În special la cele de fotbal pe zona Justiției care încă un nu au fost făcute dar urmează a fi făcute din alte din altă perspectivă este un mesaj de încurajare pentru autoritățile de la Chișinău să fie mai insistente în reforma Justiției vreau să menționez că e guvernul Republicii Moldova a fost un Hai să zicem așa un client constant comisiei de la Veneția parcursul ultimilor ani și este Nu nu mă refer doar la acele expertiză care au fost furnizat în sesiunea 121 acuma care a avut loc în decembrie pe codul penal pe legea procuraturii pe Justiției din septembrie cel mai înapoi în modificările pe foarte multe foarte multe situații când comise de Veneția a asistat guvernul Republicii Moldova prin urmare vizita președintelui depinde cum va fi capitalizată și care vor fi concluziile trase în această în această vizită în Am înțeles că a avut întrevedere nu doar cu decidenții politici si și cu reprezentanții CSM cu reprezentanții puterii judecătorești cu Ministrul Justiției unde Eu sunt convins că a fost transmisie foarte multe mesaje care ar fi bine că autoritățile moldovenești să le urmeze bun prea mult din această mesaje Nu am auzit cel puțin două cam asta a fost această conferință comuna Domnului booking eu cu Ministrul Justiției doamna găsesc e Unde în principiu domnul voce că a spus că e nevoie de reformă reală În justiție acest cuvânt reală că sisan jucat Sylvester este încărcat de diplomație Sau este o un deget pus direct pe pe o rană Și dacă da pe care pe care rană Care sunt problemele Justiției astăzi taxe Mai degrabă este un deget pus direct pe rană nu vrei eu după de o prea multă democrației atunci când un demnitar de asemenea RON solicite Care formele să fie reale asta înseamnă că reformele până la acest moment au fost mai multe mimati fie că nu a avut loc în general Și nu suntem departe de de adevăr modificări substanțiale pe justiție nu Sau făcut de mai mulți ani de zile pun Justiției între o continuă și permanentă procedură de reformare Dar când este vorba de adevăratele probleme din justiție lucrul încă nu Sau Prodan la ora actuală sigur că principalele provocări care sunt în față actualei guvernări ține de problema curții Supreme de Justiție aicea proceduri de evaluare care a fost lansat aceea Ed și care e stricată atât de comisia de la Veneția în Uniunea Europeană este criticată această idee diving nu am văzut niciodată nimeni să o vadă cu ochii prea prea bun în plus o nouă o nouă crize pe BD sistem care sunt creat În justiție este vorba de criză în interiorul să mor în relația CSM cu puterea judecătorească această criză a fost creată de politicieni trebuie să o spunem foarte clară deoarece după evenimentele din iunie când se adoptă acea declarație cu privire la caracterul Captiva statului când au fost transmise acele mesaje cutia prinții de schimbare sigur că primul primul prima instituție care urmează să îi fie renumită componență ia la Consiliul supărat modest dar din păcate politicienii au decis să manipuleze lucrurile în mod pentru a extrage propriile sfori în această joc să manipuleze CSM o ca să obțină scopurile dorite și avem aceeași componența sistemului un conflict între grupului de judecători a ajuns și ridicat la nivel internațional Chiar și în opinia comisiei de la Veneția din septembrie sare găsit un eliminat legat de procedurile de demitere a lui CSM iau lui acum două săptămâni am văzut că ambasadorului la Chișinău a avut o întrevedere cu președintele CSM la ora actuală președintele Boutique eu a venit cu cu avut o întrevedere cu cu Ce semn Venim cu câteva mesaje la acest capitol în plus Parlamentul Astăzi a venit cu o serie de modificări în componența consiliul supără magistratului Ce Ce înseamnă că acest conflict nici pe departe încă nu este nu este consumație și este o mare problemă pentru reforma Justiției ore până când aceasta nu va fi rezolvată nici un fel de reforme nu vor fi posibil de a fi promovate pe această în acest domeniu Apropo de tradus în componență această mea astăzi în Parlament luat sistem aici ca o oarecare contradicție sau aproape o acțiune E logic că să Îl inviți pe președintele comisiei de la Veneția bănuind ceva spune și asta Chiar a spus și în același timp să îți urmez Calea Sau Sau poate nu înțeleg Eu bine lucrurile Eu cred că dumneavoastră înțelegeți perfect este unei mai am net manifestare Hai să zic așa poate când va suna că am doar de lipsă de respect față de această instituție atunci când soliciți opinia sau expertizei unei instituții Pentru anumite reformă cred că este foarte bine să faci o pauză până când ea stă până când această expertiză îți este furnizată cea mai apoi să operez modificări legislative în domeniul respectiv în cazul de față de moment cerut președintelui booking.com expertiză pe legea sistemului nu era nicio problemă dacă mai așteptat două trei săptămâni de zile scoate mai multe câte am înțeles care aparține actualului guvern a fost lansat pe încredere guvernul Sandu care vroia să preia controlul asupra CSM și a înțeles că singurul mod în care o poate face neputând să se întrerupă mandatele ar fi să mai adaugi în câțiva membri unde să aibă o majoritate Eu nu cred că CSM este organul politicienii trebuie să urmărească să aibă o majoritate Este grav atunci când politicienii își adjudecă majorități în cadrul CSM dacă actualul ce semne merge prost Nu soluția nu rezidă în modificarea numărului de membre stat adaug alți membri noi în țară mică suntem cu o populație mai mic ca un oraș european așa e între populație pierdem dintre mai mare de populația Moldovei dar veniți tu Ții numai stufoase decât sunt în întreaga uniune Europeană jumătate din populația țării lucrează în Administrația publică alte scrieri de populații controlează pe ceilalți când te uiți avem câte un pensionar la o persoană care muncește lucrează și 4 care îl controlează mai adăugăm încă costuri căutăm și noi bebelux care nu se știe plus că am fost membru CSM vreau să vă zic eu nu văd logica de avea încă la volumul de lucru problemele care le rezolv eu nu văd logică de a mări numărul era necesar un mesaj puternic politic pentru a schimba și a determina ca sisem membrii ales sau judecător care sunt dintre semnez pe o fost Desemnați politic renunță la această calitate se revină în instanțele de judecată de un au fost delegați cei care sunt profesori sau care sunt de la alte instituții se revină în instituțiile care iau de legată în această invitate și din moment ce sare setat întregul sistem politic se resetat întreaga dar nu trăim în altă țară Hai să spunem așa cum este au demisionat de mult mai înalți avem o altă curte Constituțională păstrarea aceluiași CSM domnul cinema și a fost problema evaluarea judecătorul curățare sistem una de care vorbească doamna Sandu să vorbesc și acuma actualii demnitar Dar cine a format acest sistem Cine a numit pe acest judecător la Curtea Supremă care astăzi Trebuie evaluați casei poți da afară nu Ce semn eu Asta e chiar nu consideră că trebuie să Îți asumi nici pe card nici cea mai mică parte din responsabilitate Da să pășim și chestia asta să admitem că e nu sunt vinovat nu neapărat vină este elementul care determină o schimbare în plus a minus situație întru schimbare de conjunctură majoră care am avut un anul ăsta în Republica Moldova este absolut lipsit de de de de de distance păstrarea unor instituții care între un fel sau altul au fost implicate în în în în ce an Era dezastru de Justiție pe care am avut o toți acești ani de zile au fost cei care nu merge judecătorii care astăzi nu știu cum se scoate rezistent și acuma a se etalează în poziție de mare Apărători Independenței Justiției în loc să fie mărită numărul sau Creangă noi instituții care se monitorizeze alte instituții care merg prost așa era necesar un mesaj consolidat politic care se gândea din partea întregii clasei politice dacă aceeași semnez suflet și vă asigur că ar fi cedat Și ați plecat fără Șantaj fără presiuni fără revocat din funcție iarăși Următorul pas spre sunt foarte puternice sociale politice și monitoare în gastric stramb de dur pe corpul de judecători atunci când ar forma axy Sem Uite aici Am putea să venim noi cu modificări importante de desemnare sterile care trebuie să le unească viitorii membră detaliile persoane morale și senzația mea este că acest proiect de lege al vine acuma ca un pompier să rezolvi o situație creată cu gongu cosescu un frig pe CSM Dar eu nu Rezolvă problemele fundamentale pe care există în În justiție mai mult că atâția lui Și nu va putea și nu mai fi de natură să determine schimbări majore în justiție acest ce semne nu este sprijinit de corpul de judecători nu contează până la urmă a fost Vorona fost care sunt consecințele juridice Astea sunt secundare mesajul care îl am primit cu toții judecătorii nu mai spune și la ceea ce înseamnă că are nevoie de o altă componență altul oameni cu alte viziuni care nu au participat la numiri în funcții care nu au participat la multe multe chestii care sau întâmplat aici cu ochelari zeci de sute de plângere au fost scrise de avocați membrilor CSM care toate au primit răspunsuri formale Totul era OK era ministru de Justiție a inițiat eu o procedură pe un judecător care a ținut o persoană dar îs preventiv absolut l egal 3 în 1 Mai mult de trei zile în folclorul a zis că nu vede femeie să țină în are ăsta ăsta la mai ținut trei luni de zile am scris plângere CSM iau ăsta Nu ai găsit nici un cur care eu nu pot să am încredere asemănate și nu cred că cineva în țara asta are încredere în tot jocul ăsta care fac sau țara toată această protipendadei și tot totul ăsta în jurul în jurul zisesem Doamne adâncit Și mai tare mocirla stă în care suntem noi și nu ne Nu nu deschide niciunul pentru a mișca înainte în condițiile ăsta iar și mă întorc și mă întreb la ce a folosit demersul parlamentar de astăzi scriu la CSM la altceva decât la Cum asculți măsurile tip pompieristic pe de o parte și de alta parte o ofensă adusă oaspetelui pe care nu sunt și Parlamentul la dulce Nu dar nu am fost nu am fost un un gest Bine gândit eu cred că dacă Parlamentul avea pe agendă astăzi votare modificările legii CSM nu trebuia să solicite opinie comisiei de la Veneția sau trebuia să scriu cu mesaj mai WhatsApp Uite noi astăzi avem agendă votarea dar vă promitem că vom veni cu cu cu legea să vedem exact care să vei știi care sunt care sunt consecințele chiar vă rog În cazul în care cu un concluziile care se vor conține No bine comisiei de la Veneția fura valori totuși această bun Dacă dacă a fost solicitat va veni nu nu nu nu e o problemă că vine post factum până la 1:00 chiar nu e o problemă Parlamentul Oricând poate reveni și poate modifica numite nuanță dar este destul de puțin Probabil că Parlamentul va face acest lucru trebuie să înțelegem un vot politică în parlament chestii unde justiție nu merge ușor Cum creezi chestii mai complicată mai mai nu am tată după care generează mesaje permanente în sunt însoțite de presiuni în cazul în care opinia va fi negativă sau anumite rezerve ambasadorii europene la toate întâlnirile externe primul ministru ministru de Justiție președinte de Parlamentul va fi atenționați Vă rog frumos să țineți cont de opinia comisiei de la Veneția pe pe degete semnul Care voi ați votat o vor apărea mesaj din partea societății civile Acuma ai ieșit de la guvernare și are intrat în rolul său de frica lui guvernare așa și vor cere presiuni vor face vor transforma modificările la Legea desenului în vârf de lance pentru a terpe la și alte mesaje care se putea să fie pozitive este o chestie cu cu multe consecință și nu știu dacă a fost chiar atât de bine gândită atunci când summers pe pe pe această cale poate era mai să se votează și să nu mai vin solicitate nicio opinie se putea fi solicitat câteva luni de zile întruna context de Curtea constă în Allah bunăoară ca un amicul sculă sau altfel că ca să nu genereze Hai să zicem așa să nu generează neapărat proceduri de proceduri de presiuni proceduri de monitorizare și atenționări permanenți card de fapt montează o guvernare eu vreau să vă amintesc că am experiență care a avut o guvernul Filip atunci când a fost modificat codul electoral ținut cont în foarte mare parte o ținut cont de recomandările cuminți dar au fost câteva elemente fundamentale care totuși nu au fost rezolvate vreau să vă zic că permanentă an de zile până la schimbarea puterii toți ambasadori europene toate instituțiile europene mereu atenționăm asupra acestei probleme și încuraja Guvernul sau chiar îl încurajau Diplomatic vorbit de faptul presau să vină Cum modific desene Sincer să fiu astăzi privind retrospectiv și Analizând rezultatele alegerilor vedem când nu a fost atât de mare problemă și nu a avut un parc chiar atât de mare decât să stea crezut urmărind chiar și rezultatele ultimelor sondaje observând structura societății și obține de vot rămân că Amalia nu poate în sistem electorale să le vizionez îndruma măsură în care a fost amplificate problemă și riscurile să se întâmple acuma pe pe Chestiunea cu justiție același același loc sunt destul de mare există o problemă și suspiciunea gata și de Curtea Supremă de Justiție la poartă Marius de Curtea Constituțională și actuala conducere și componență comise electorală centrală niciun a scăpat de diverse să nu iei și așa mai departe iar noi vorbim acum despre vizita președintelui instituția care denumirea corectă este comisă Europeană pentru democrație prin drept înseamnă că dacă ignori pun obligat să ții cont nici să cer nici opinia nici să ții cont de ea dar dacă ignori lași cumva interesa că nu te mai interesează democrația sau nu te mai interesează dreptul sau pentru ea Pe de altă parte guvernarea Republicii Moldova bine Și spune în permanență acum în această formulă vrem să fim o pantă de echilibru nu vreau să stricăm nicio relația cununia Europeană și reprezentației mici relația cu Elsa și cu Federația rusă noi vrem să fim dar la mijloc și echilibrați dar mijlocul ăsta echilibrat presupune să renunți la ideea asta de democrație și prin drept Așa cum se numește corect să nu cred când a publicat Moldova este în situație în care își poate permite să ignori opinie comisiei de la Veneția sigur sunt state care nici nu solicită niciodată nu am solicitat opinia comisiei de la Veneția nu cred că vom găsi vreo opinie pe Marea Britanie Franța Germania și așa bun Chiar și în zona în care îți place să stau mai aproape de nu e în Europa pe centrală Lituania nu solicită o prinde comisie la Veneția nu îmi amintesc că ai vreodată curtea lui consoana solicitat una Miculescu reda Comisia de la Veneția dar în Moldovei Stratan cu totul altă situație instituțiile moldovenești beneficiază de un de o criză profundă de încredere și orice idee cât ar fi de bună care este lansată la nivel național ea are nevoie pentru a fi crezut de societate și de partenere de dezvoltare are nevoie de un GIF stern și în sensul ăsta comisie la Veneția a fost mereu acel Gear externe citire de evaluarea comisiei de la Veneția buni este cea mai mare for Global dacă vreți de expertiză pe de proiecte ce vizează instrucțiile democrație dreptul constituțional membrii comisiei la Veneția nu sunt doar statele membre ale Consiliului de și Comisia Dar vezi ce instituție a Consiliului Europei membrii comisiei de la Veneția sunt sus de state care nici nu sunt în Europa ca Observator vine statele Americii sunt Coreea și așa mai departe De ce spun tu lucrul ăsta Autoritatea comisiei de la Veneția este de netăgăduit nu va pune nimeni niciodată la îndoială autoritatea și calitatea expertiză oferite de comisia de la Veneția chiar dacă la nivel de doctrină și așa mai departe dar un guvern ca acela Republicii Moldova porno care se zice că au fost promova tenișii nu au putut să ignor și au fost totuși forțați să meargă la Comisia de la Veneția să ceară concluzia și expertiză pe legea de reformă a curții Supreme și pe legea procuraturii prin urmare actualul guvernul o situație mai puțin avantajoase nu beneficiază de acest gen extern au ținut să amintească faptul că opinia Comisia de la Veneția este strict consultativa și până la urmă decizie asupra unei statui este cea care contează în chestiunile inclusiv acele Cristian cămașa engleză întrerupt opinia așa este bun Și atunci dacă se spune ești o actuala guvernare de la Chișinău să prevalează de acest lucru și va spune tablă în fierul pe opinia nu ne încurcă opinia voastră dar noi totuși mergem pe calea noastră Așa a făcut și Guvernul Filip plouă moment dat guvernul fi depistat și a făcut o mai nu am stat cu a lui Filip a încercat întru un fel să țină cont de opiniile comisiei de la Veneția până în punctul în care le deja veneau în contradicție cu elementele pur politice ale reformei electorale aici la blocat și au ținut cont și am încercat să evit o confruntare atunci Au fost două Mesajul a fost mesajele care vin din partea Partidului democrat și a fost mesajul președintelui I don’t care între o manieră mai e mai e așa adică cumva ăla ripostat și argumentul suveranității Parlamentului care poate decide Ce materii de identificare Eu nu văd cum actualul guvern șaptea permite așa ceva mai mult că atât Eu nu cred că e o vor face nici președintele dodon nu va nu va face acest lucru nu văd de ce ar accepta ai lui confruntare sau conflict Hai să zicem așa care au generat pierderi de imagine întruna an electoral nu văd nicio rațiune pentru Parlamentul Republicii Moldova să vină Ajung într o asemenea situație din ce numar avea nevoie mai mult că atât dublu tabără problema problema și importanța acestei reforme și modificarea ce se ridice semineului prin includerea unor noi membre chestionate odhad exagerată total Security o urmăream acuma de altfel ca să ca să vedeți exact cum arată un crile în timp noi închidem suntem mereu așa absorbiți de valoarea momentului înțelegem Mă avem capacitatea să ne detașăm puțin să îl Privim lucru dintre o parte dacă scrii imaginea guvernul Sandu ar fi sfârșit acel concurs cu procurorul general Și domnul stoianoglo a fost numit de Guvernul Sandu în funcții eu vreau să vă zic că ar fi avut un bonus general dacă te rog mult mai proaste de la la la la acest subiect este același lucru puteți cu ce semnalizați o cetate domnule unesc jos ce însemne sus Ce semn au adăugat noiembrie o lună de zile și veți vedea că lucram la fel de problemele reale Care sunt pe pe pe justiție ele nu sunt acolo nu acolo se intervine Aici este cea mai mare cea mai mare cea mai mare decât deficiență de de de de de calcul pe care am avut o și for știi dar și actuali cred eu că fac aceeași greșeală înțeleg noi mai avem puțin până la finalul emisiunea să mutăm puțin discuția aceasta nu foarte departe de comisia de la Veneția să mergi un pic spre Comisia Europeană care sunt răniți tehnică dar cu care Moldova intrat în coliziune la o dat în timpul guvernării Filip Când atunci Lavi vorba despre asistența financiară Europa anularea alegerilor Exact eu nu cale Chișinău după astă seară blocată lucrurile Comisia Europeană avut amendamente doar din politică un document sau între abordarea intra să fure tehnică amendamentele fiind influențată printre altele și de opinia comisiei de la Veneția o serie de factori actualul guvern la rândul său se confruntă cu o situație economică complicată depindă de bani externe Partidul popular european în continuare la puterea Parlamentul european va avea discursurile pe care le va avea așa este cum va reuși actuală guvernare În condițiile în care am spus să petrec lucru care depășesc puțin sau nu dipika Strasse influențată de fierbințeala politică Cum va reuși să păstreze relația pragmatică pe care își dorește cu noroc că nu știa la care așteaptă printre altele sau mai ales că inclusiv asistența financiară bine Nu cred eu că actualul guvern va beneficia de sprijinul pe care la avut guvernul Sandu în raport cu Uniunea Europeană este absolut evidență acest lucru mesajele care au venit imediat după demisie Guvernului Sandu și investirea Guvernului chicu sunt cât se poate de de concludente și nu cred că este cazul să ne facem iluzii asta înseamnă că urmează a fi gestionată lucruri pe interior astfel încât fi găsite sumele de testare de bani care sunt deficitare pentru Finanțarea finanțare economiei vreau să vă spun un singur lucru nu este doar problema Guvernului chicu în 2009 când a venit la guvernare aceeași problemă Republica Moldova nu are economie Republica Moldova nu are suficient forței de muncă în Republica Moldova pentru fiecare om care muncește în spatele lui Meister să întrețin un pensionar nu suntem întrun dezastru total și atâta timp cât noi în loc să facem reforme și să încercăm să identificăm soluții pentru a dezvolta a cununie nevasta întreagă noastră energie în aducerea granturilor eu mor măritată mesajele fostei guvernare cu Uite am adus atâția bani la europeanul împrumuturi chestii frumoasă dar cât timp poți merge ca țară poți existat doar în blând chiar sunt De ce nu am văzut Nu am văzut câteva mesaje Dumne Uite sau făcut atâtea locuri de muncă Asta este care este problema angajatorilor de o bună Am și eu afacerea noastră care în avocatură care o avem cu cât cu colegii mei împreună cea mai mare Problema este lipsa limbi sau unor forțe de muncă nu are cine lucra că problemele sunt de altă natură oamenii sau obișnuit să evalueze performanțele unui guvern CD vine merge la bloc cel sau la Washington Salam Mă duc acuma în Rusia am înțeles eu după alea 500 de milioane Așa e cât de bine mergi cu mâna întinsă să se să faci tot felul de cesiuni seeder neclare așa îi pentru a aduce bani pentru a acoperi o gaură Ce se înțelege că banii care de fapt să aduc nu se duc pentru 100 de acoperit găuri pentru 2021 în 2021 semeni exact aceeași problemă că îți la bugetul pentru 2022 banii care sunt din asistență grantul și așa mai departe ia ajung la o cotă foarte mare în proporția bugetară Târgul mare cu cu puf cu starea trebuie să aibă loc pe altceva pe dezvoltarea economiei și crearea unor oportunități ca oamenii să poată să vină câștigi banii se fac aici pe ce e mesajul care a fost de sprijin și desprindeți din curaj are în general oamenilor de afaceri că nu vor mai fi victimele Florilor Eu așa am înțeles o spus procurorul stoianoglo de fapt începând de astăzi sunt terminat cu toate arestările pentru a fi deposedați de afaceri arestările pentru a putea fi Determinați pățească la stat de taxe și așa mai departe Ești un mesaj foarte foarte puternic care întru un film sau alte trebuie preluat de Guvern asumat de dragă societate doar Libertatea poate genera dezvoltare controlul la bineînțele presiunile atmosfera Asta presantă e Niciodată nu va determina un om să vină în țara asta să deschid o afacere sau să facă îți câștigi bani se dă locuri de muncă așa mai departe înțeleg pe Mulțumesc mult până am ajuns la finalul acestei misiuni plânge că am ascultat cu plecarea cunoscă și pe mine Domnul să o glumă impresionat pozitiv cu adevărat Sper să reușească să se mențină în această verticalitatea de care arată cel puțin la început de mandat de dovadă întradevăr e ceea ce Moldova trebuia să aud de Sper să fie vadă nu doar se aude Mulțumesc foarte mult plăcere a fost alături de noi fostul Ministru al Justiției a fost președinte al curții constituționale și reprezentanță al Moldovei în Comisia de la Veneția domnul Alexandru Tănase noi ne oprim aici cu această emisiune vă doresc un să fii de săptămână plăcut ne vom întâlni luni seara care subiect pentru că Moldova neobișnuiți că nu doarme nici un weekend probabil Cine știe vom găsi un subiect fierbinte până atunci însă foto și un sfârșit de săptămână liniștit numai bine[/transcript]