[video] [/video]
[text]Invitat special al emisiunii din 5 decembrie este avocatul, Victor Panțîru și comentatorul politic, avocatul, Roman Mihăeș. Subiectele de discuție ale emisiunii au fost eliberarea lui Vlad Filat și numirea unui nou director interimar la Penitenciarul nr 13.
Avocatul, Victor Panțîru este de părere că eliberarea lui Vlad Filat este una legală, care se bazează pe normele de drept. Nedumerirea sa este de ce aceste norme se aplică foarte rar și nu în cazul oricui.
Pe de altă parte comentatorul politic, Roman Mihăeș vede acest caz ca fiind unul suspicios, iar numirea unui nou director interimar la Penitenciarului nr 13 are legătură cu eliberarea lui Vlad Filat.
Tot în cadrul emisiunii s-a discutat și despre starea deplorabilă în care se află penitenciarele din țară, dar care trebuiau reconstruite de către stat și despre recursul compensatoriu de care beneficiază unii deținuți.
[/text]
[transcript]bine vom regăsit la fabrica doamnelor și domnilor departe dar să fie încheiat și bănuiesc că nici nu știu aștepta nimeni ca valurile de după liberă lasă fostului Premier Vasilați să se încheie Dar spuneam departe de a se fi încheiat discuțiile continuă și nu doar discuțiile și diversă inițiative pentru că am văzut felo fartaka schimbul de replici între actuala și fosta guvernare cu privire la cină poartă răspunderea pentru eliberarea lui Vlad filat nu încetează să înceapă unii pe alții în continuare vedem Pe de altă parte că așa cum atoniți Ministrul Justiției Ilona găsesc a schimbat conducerea penitenciarului 13 doar că ceea ce au urmat să uimește puțin lume și lumea nu știe cum să înțeleagă această chestiune pentru că mai mințim că atât președintele țării care spunea că eliberare Vlad filat este ilegală dar și Minnie sunat de acestuia a spus că va fi contestată această eliberare viață că lucru se întâmplat noua conducere pur și simplu contestă și mai mult decât atât noul director al penitenciarului 13 a cerut suspendarea hotărârii de liberare condiționată a lui Vlad filat către Curtea de Apel în așa fel încât lumea la mai înțeles până la urmă ce se întâmplă cine pe cine contestă instituție se contestă pe ea însăși între timp va fi lansat ținuți amintească tuturor că pe el nici Igor dodon nici Maia Sandu nu la eliberat și le ai liberat legea legea o lege care Pe de altă parte în România cumva a fost anulată acest trackers în compensatori a fost anulat e bine Pe de altă parte se duce un război pentru justiție bătălia continuă și noi încercăm să înțelegem până la urmă ce se va întâmpla va preleva la Legea va prevala politicul este cazul filat un caz în care să vorbim despre predominanță legii sau întradevăr se amestecă și politicul și dacă se în ce fel se mestecă de exemplu numirea noului director al penitenciarului 13 este un gest ce țin strict de dorința de a întări actul de justiție și felul în care se află Cată Legend solistă și o conotație politică în toată această problemă Și dacă mai adăugăm și faptul că avocații Domnului platan Pe de altă parte doresc să folosească precedentul creadă cazul filat ne întrebăm până la urmă unde ne aflăm Cine are dreptate Cine nu are dreptate este legistă politică este tocmeală Ce este Haideți să încercăm să înțelegem față această chestiune împreună cu avocatul Victor panțiru bine ați venit Doamne panțiru Vă mulțumesc mult bine eu am găsit și de asemenea comentatorul politic dar și avocatul Roman Mihăești Bună seara domnișoară încerc cumva să vă provoc la această discuție și să înțelegem întâi de toate ce stă cazul filat este o aplicare a legii sau Este o chestiune cetină de politică și politic de un firat încercat să detașeze politica de problemă să spun a fost Victoria legii nu cred că este aplicarea legii și este întradevăr o realizare al colegilor mei avocați care au știut să pună pe hârtie poate normele care ar permite un judecător să emit o ostil de decizie în final nu are treabă cu politică a responsabil de această decizie nu poate fi în și nu vreau să cred că este politicul responsabil de decizie respectivă este judecătorul care a aplicat semnătura pe aicea hotărâri și acum este cea hotărâre ilegală sau nu urmează se expună instanțele superioare dacă va fi contestat și nu înțeles că este contestat la această contestație este un nonsens din momentul în care însă această cerere este a fost înțeleg eu a fost depusă de un instituții ulterior instituției spune că stați că noi ne răzgândit Nu nu se tocmește aici procedurile fiindcă momentul în care Tu mergi în instanță cu o cerere și aceea cerere este acceptată nu pot să merg să faci apel sau recurs și să spui știți Eu nu sunt de acord cu hotărârea instanței din cauză că eu am cerut ceva și eu nu am nicio rupt schimbarea capului instituției nu are Moreni găvan Nu are nicio relevanță Cine este în acea moment persoana decât să da se anulează ordinul prin care a fost numit respectiv toate actele care au fost emise de acea persoană dar se nu nu doar se anulează se anulează ca fiind ilegal ordinul prin care a fost numită șeful al fierului și atunci toate actele care au fost trimise semnate de el așa sunt covid-1 litate înțeleg eu că acest lucru este cam dificil să o faci acum motiv din care eu cred decizia este una legală și după zează pe normele de Drept discuția fi 8-a de ce aceste norme se aplică foarte rar de ce aceste norme nu se aplică în raport cu o mai mare mai mare număr de persoane care la fel merg pe cești procedură Selmer gând fața unui judecător și îi cer îndurarea să fie eliberați acasă înainte de termen pentru că au fost cuminți au lui Au muncit nu au încălcări a fost la Lexi o fute un ventil acasă și judecătorul zice că nu nu nu este timpul în că aș vrea să mergem fustal această creștină mai pe larg puțin și să o particularizând eventual pentru cazurile această luat paltonul ai cărui avocați deja intenționează să meargă pe aceeași linie dar Înainte de asta mă întorc și piatră domnul Romania ești Iată domnul panțiru spune este o victorie l de vin și avocaților care au știut să pună fața unui judecător pe ceea ce rege alea permisiunea pus la dispoziție Pe de altă parte avem dăm răspunsul care vine din partea clasei politice aflată la guvernare vedem decizia ministrului felinare acest scop de a schimba pe fostul șef al penitenciarului pe care îl face răspuns abilitățile liber Pink corectă a spus dânsul dacă nu mă înșel a lui Vlad filat îl pună pe 19 noul șef contestă ceea ce predecesorul său a făcut de fapt nu poate să conteste spună Dorobanțu pentru că e vorba de instituție nonsens decizia 18 sau altul un nonsens până la un fan te rog numărul 31 ajuns să întreb numirea noului șeful penitenciarul este numirea politică de această dată se amestecă politicul aici sau gestul Ministrul Justiției este Cumva de înțeles triptan limitele nevoie de afecțiune corect de Justiție nu trebuie să stea o cauză Din câte am înțeles eu cercetare disciplinară sau funcție de serviciu dacă doriți informații sunt contradictorii pentru că el scrie a fost de pasăre cu urs toate documentele și așa mai departe dacă persoana inclusiv a urmat în niște cursuri impersonală a pățit daunele pentru că urmăresc condițiile de bază este așa scrie răzbunarea lui Mereu trebuie să apreciezi faptul ăsta să se dea apreciere încheiere de silicon Moții care ar permite trecerea și instituții nu interes din partea la nici o parte implicată în proces de a contesta are cursă să fac că procedura în sine nu presupune participarea plopul laturii mă refer la decizia de eliberare a Domnului finat și că în principiu trebuie să fie anunțați în schimb au posibilitatea de a contesta decizia dar nu au făcut mai mult de atât chestia asta domnul procuror Îmi pare rău să o spun dar nu știi procedură procurorul în Moldova eu am fost în genul ăsta Comisia de la penitenciar penitenciar schimbat se schimba opinia a fi straniu dar există un singur motiv când te schimbi o pâine dacă vei vedea cercetare disciplinară care am înțeles că aceasta au reacționat avocații Domnului palton este cazul filat un precedent se poate merge sau nu că se ajunge acum la Curtea de Apel blochează întregul de mers cazul sunat nu iese niciunul precedent decizii de acest fel se dau decât trei toate instanțele din țară sau în raza căruia se află anumite penitenciare își au sediile decizie în astea să dau dacă nu zilnic în mod cert în fiecare săptămână în fiecare lună sigur și cu siguranță este și o statistică la care ar trebui să ne facem trimitere cât Care este procentajul persoanelor care aplică pentru această eliberare condiționată înainte de termen de ce ele sunt respinse De ce ele sunt admisie care sunt admini se Care sunt criteriile fiindcă aparent în lege sunt indicate criteriile dacă nu dacă condamnatul a ispășit un anumit termen primul ulterior dacă condamnatul nu are încălcări mai departe dacă condamnatul a recuperat prejudiciul dacă condamnatul exprimă au participat activ în anumite programe de reeducare și integrare socială dacă condamnatul a muncit și în sensul ăsta a beneficiat și de reducerea numărului numărului de zile findcă dacă muncești din penitenciar o zi a se consideră spunem așa o zi muncită consideră ca fiind o zi jumate dată anterior era o zi muncită două zile state acum Mai avem și prevedere legală mâncare Doru pentru a nu plăti daune persoanelor care sunt deținut în penitenciarul 13 dar nu doar în penitenciarul 13 în atâta timp cât îi Se consideră nevinovat sunt Subway încheiată sau se derulează procedurile în instanță de judecată pentru acea perioadă cât am stat iei o zi ar fi egală cu două zile de detenție în eventualitatea în care sunt condamnați sunt condamnați la închisoare și tot aceeași cumul de norme au fost bine aranjate mini interpretate sau făcut USD ele nu văd nu văd noi facem Sunteți două secunde legislația românească sau plecat recursul compensatoriu și mulți deținuți din România au fost eliberați În ce va fi tăiat din pedeapsă defecte vine pe motiv de împușcare care nu corespund avion dar toți ăștia care au stat în condiții inumane în România sau degradante conform fost constatările noi avem proiecte sau mai avem ce vorbește de aceea el proiect a unei instituții penitenciare fii în parteneriat public privat fiind parteneriat fin lipsă de partenera dar să facă Ministerul cu Ministrul Justiției dacă nu greșească la moment dat sau acordat și surse financiare și banii că o venit a venit și erau dispuse să dea bani pentru a crea condiții inumane pentru deținuții care se află în izolator și nașa Sunt izolați de societatea toate atât timp cât derulează încet și statul avut ani bun la la dispoziție să repare acele instrucții penitenciare statua les să fac să voteze această lege ca o alternativă pentru a nu plăti bani deținuților care stau închiși toți deținuții din din tot penitenciarele sau posibilitatea pat spre Nașa nu le este interzis să dea și crea condiții mai bune în penitenciar schimb în detrimentul altor deținuți care merită și ar trebui să beneficieze de chestie facilități legal broasca spus și articulații Să nu pui au fabricat săptămâna asta care are Cum se fabrică dosare pe Ce jucător ultimele știri din seara asta de Justiție obosit punctual Pentru anumite dosare de rezonanță politică trebuie să aibă parfum unul dintre motive de ce atât de mult faptului că domnul Sovata ai spus Una două trei pentru că eu chiar se încerce să anuleze la care ar legea nu face distincție pentru Comisia respectivă care a fost nivelul penitenciarului trebuia să ateste ce îți prinzi Nevastă ca a noastră în condiții de Dante asta singură în cameră cu toate uneltele a civilizației în cazul celorlalți Care au stat în cameră pot sunt în concediu pentru nu poate să le percep cu un recurs ne pregătim să plecăm și simplu pe o parte Pe de altă parte așa să vă rog să mai clarificăm o chestiune care a fost rostită dejun spațiul public și noi oamenii nu mai știu cum să înțeleagă și anume decizia CEDO cu privire la domnul filat de exemplu Nu este doar cu fina domnul filatelistul decizie generală exact cum sunt deciziile Curții constituționale de exemplu de care beneficiază toată lumea sau ar trebui să beneficieze și în acest caz Ce se întâmplă cu cei de exemplu ceilalți deținuți a penitenciarului despre care vorbeam 13 supra balonează Astra 816 în cameră nu ar trebui să beneficieze pur și simplu de de de această decizie fără să trebuiască să mai ar fi Reprezentați punctul l de către cineva în mod normal iei beneficiază din oficiu instanțele sunt obligat a opri deoparte instanțe Pe de altă parte Procurorii în momentul în care solicită instanței de a fi aplicat pedeapsa numită trebuie să aducă la cunoștință instanței despre faptul că persoana sa aflat în detenție din dată cutare până în data cutare în penitenciarul 13 cu trimitere la legea numărul din data de iar beneficiază și urmează să iei calculată perioadă de 40 de zile ca fiind 80 de zile formează se fi scăzute din pedeapsa finală de exemplu doi ani Atunci stăm mai nu doi ani dar stă mai puțin asta trebuie să se întâmple momentul în care după ce a fost dacă vorbim despre persoanele care se află în proceduri și încă nu li se dat o sentință Dar dacă vorbim despre cine care sunt deja în picioare de cei care deja au au o hotărâre și o execută a urmează să ne redeschide proceduri în fața judecătorului de de instrucție sunt obligat dorințele redeschisă punctuala de când ar trebui să beneficieze din start de ani Unul dintre ei este posibil din considerentul că există un act judecătoresc dat în numele legii în care scrii că x Popescu trebuie să stea trei ani chiar vorbeam se execută Traian dacă pe perioada anchetei a stat trei luni sau jumătate de an în penitenciar 13 și ulterior au fost avem legea care le acordă dreptul și una Să le fi calculată o zi ca două zile dar el are deja hotărâre în care să stabilim trei ani atunci eu inițiază proceduri în fața jucătorului instrucții și solicită se fi redus din termen perioada respectivă de jumătate de an și să îi fie calculat ca un an sau și tu tu mai încet Eva persoane fără fără interesul să facem în fiindcă aceasta e un drept al unei persoane Este un gram dreptul putem să renunțăm la obligații nu de ținut să spunem așa din penitenciarul 13 că nu își pot permite un avocat de foarte mult timp liber și există cerere Dar poate nu sunt aranjate frumos în pagină înscrise la calculator scoate scoase la printer dar deținuții scriu astfel de cereri către instanța de judecată eliberarea condiționată înainte de termen este altceva decât să stăm noi și noi distana numi reducerea termenului pentru faptul cu anumită perioadă se stat în condiții Numai niște glandă Am înțeles bun noi undeva Stăm că facem și noi Ai înțeles finală și atunci cumva dacă este posibil să vă rog să faci o mică simplu adică să înțelegem așa dar când căpșunului filat chiar a fost o victorie să spună Auchan ora vocații care o știu să folosească foarte bine legea bun dar reacția Ministerului Justiției este o reacție politică sau istorie reacție sau ce fel de reacție este bine eu știu cât de drăguță am luat este unul Sensiblu pentru opinia publică pentru că este legat de un fost premier Care este acuzat și condamnat pentru față de corupție de trafic de influență faptă de corupție și în care sunt conecte cu dosarul miliardului foarte multe emoții săgeata poate în două adică așa părți Da prin care aplaudă chestia asta care spun că a fost aplicată legea și fost triumful aceste acceptrefuz compensatoriu este și partea care contestă care spun că de fapt în baza în mandatul Maia Sandu sau pregătit minuțios elidarea Domnului fi luat Din punctul meu de vedere există și componenta politică pentru că totuși Cam maniera în care să procedați Nu zic legea Cum se aplică la moderne care se procedat a fost cumva secrete zar tot cazul respectiv se observa două a închiriere de reducerea pedepsei nu a fost cunoscută de opinia publică ziua și atenția poți să crestez dată a fost puse anunță în ziua respectivă pe să ai până atunci nu era să Verificați lucrul ăsta este mai multe elemente care converg spre o anumită secretizare a acestui dosar pe anumită favorizare a librărie domnule ceva numai că toate aceste elemente speculațiile trebuiesc apreciate de către Curtea de Apel după ce va fi pronunțată să vedem dacă va fi sau nu fete public oricum o să avem pătrată pe vorbesc eu de la blocată de cineva să facem rost de decizia Curții de Apel să citim care să fie motivația în țară panțiru reacția Ministerului Justiției este o reacție ce ține strictă aplicarea legii și dorința de a clarifica lucra din perspectiva legii sau există și o posibilă componentă politică în reacția Ministerului Justiției de obicei când se greșește oamenii opinia publică dorești că cel care greșește în viziunea opiniei publice fii pedepsită cred că este o reacție așteptată de societate dar că este întemeiată sau nu nu puteam să pronunțăm Am înțeles asta înseamnă că va trebui să vedem înainte de toate cum arată lucrul așa ceva Spune Curtea de Apel Cum dacă aveți nasol va menține decizia judecătorului de la politică una dintre cauzele acestui acestei polițist din recesiune 6 din Parlament se încercat de blocare sisteme prin mărirea numărului să vedem dacă se va reuși până la urmă Pentru ce se dă astăzi funcționează pur și simplu rămână de discutat rămâne de văzut Vă mulțumesc foarte mult pentru prezență emisiune fost alături de noi comentator poetic Roman Miha și respectiv avocatul Victor panțiru folosesc foarte multe și noastră vă mulțumesc pentru atenție noi ne oprim aici în și mă privește voi lipsi de pe micron până în data de 16 ce se întâmplat fabrica între timp vor deschide colegii mei a răspuns la bilde parte Vitoria la noi ne vom întâlni Sper în data de 16 și apoi o maira da mai departe cumpăr sală până până atunci însă vă doresc să aveți parte de zile liniștită și cât mai calmă din toate punctele de vedere nu mai vine[/transcript]