[video] [/video]
[text]Invitați speciali ai emisiunii Fabrika, sunt deputatul PAS, Mihail Popșoi și analistul politic, Cornel Ciurea. Subiectele de discuție au fost eliberarea condiționată a lui Vlad Filat și soarta blocului ACUM.
Deputatul Mihai Popșoi, crede că eliberarea domnului Filat, a avut loc în urma unui proces cu profunde valențe politice, iar cel care la eliberat a fost președintele țării, Igor Dodon. Cauza nu o vede, fiind o explicație de ordin juridic.
Fiind întrebat despre soarta blocului ACUM, și de ce ce la început au avut încredere în Dodon, deputatul Mihai Popșoi a răspuns că a fost doar un aranjament tranzitoriu. După părerea analistului, Cornel Ciurea, eliberarea condiționată a domnului Filat, este un fenomen deja „expirat” și nu are mare importanță, de aceea nu afectează în vreun fel populația țării. Tot în acest context domnul Ciurea a mai declarat că crima politică nu se compară cu cea umană.
În cadrul emisiunii s-a mai discutat despre o eventuală alianță între ACUM și PDM. La această întrebare, deputatul Mihai Popșoi a răspuns că nu vede o eventuală alianță cu acest partid. Ce ține de ei, vor lupta pentru a înlătura pe cei corupți de la putere și se pregătesc de alegerile anticipate.
[/text]
[transcript]bun găsit la fabrica doamnelor și domnilor fără îndoială că Știrea zilei este faptul că prin decizie instanță de la ciocana Vlad filat a fost eliberată condiționat din penitenciarul 13 nu a făcut nici un fel de declarații în schimb A început un adevărat război al declarațiilor între pe de o parte președintele Igor dodon respectiv Ministrul Justiției fadei nagacevschi și pe de cealaltă parte a fostul Premier Maia Sandu și fostul Ministrul Justiției olesea Stamate domina găsesc e și Dodo nu spun mai mult sau mai puțin deschis că eliberarea lui Vlad filat ar fi nimic altceva decât rezultatul guvernării precedent a Guvernului Maia Sandu că de fapt ar fi unul dintre cele trei planuri pe care ar fi avut doamna Stamate și anume să scape de dosarele soțul dânsei să organizeze eliberarea lui Vlad filat respectiv o retragere onorabilă a Maia Sandu din funcția de Premier replica Nu se lăsată o doamnă Stamate spune că nu e nici vorba de așa ceva ce din potrivă dânsa vorbește Stroe făcătură pe care cei de la Penitenciarul 13 printr o manieră încă nu explicată ar fi făcută cu privire la acel document de eliberare ne fie foarte clar De ce când cum Pe de altă parte și doamna Sandu a replicat și a spus că tot ceea ce domnul Dodo în spune adică încercarea de asta atribuit Guvernului Sandu eliberarea lui Vlad filat nu este altceva decât o minciună un război politic împotriva unui candidat sau contracandidat să puternică al domnului dodan în cursă prezidențială de la anul acesta contracandidat nefiind altul decât doamna Maia Sandu de sigur că ai liberat Vlad filat naște loc pentru nenumărate speculații cele mai multe doar din politică întru că juridic vorbind acolo Cu siguranță se va putea găsi un motiv pentru care instanța decisă liberarea înainte de termen eliberare condiționată ținem cont și de faptul că mai există dosare pe rol are Domnului filat și că tot așa la fel de bine poate reveni în penitenciar Dar tu despre asta vorbim acum la tura juridică probabil Interesant este să discutăm despre Chestiunea combinată domnul firat ar putea vorbi ar putea vorbi tot felul de lucruri despre tot felul de actori politici fac parte de politice și așa mai departe liberală domniei sale vin întru moment extrem de complicat la am văzut trei Gordon lansând atacuri împotriva lui Andrei Năstase când împreună sau săraca Mater nu a răspuns la nimic niciodată acolo respectivă nu a comentat nicio liberarea lui Vlad filat atacuri ale domnului dodan și la adresa lui Vlad plahotniuc despre care spune că va reveni în Moldova doar în cătușe napad altă parte să vedem și o întreagă mașinărie pusă în mișcare cu o viteză ieșită din comun și vedem și o atitudine rezervata Partidului democrat față de livrare va fi luat Nici aici nu am văzut încă o reacție dar am văzut odată poartă o Cum să numim colaborare punctuală dacă doriți așa cum am spus cei din predăm între a și cei din Partidul socialiștilor când și a privit de exemplu moțiunea de cenzură respectivă instaurarea noi guvernări acum De pe ce se întâmplă cu cei care până nu demult de țineau întradevăr o poziție cheie și acum acum întradevăr rămâne de văzut ce se întâmplă cu blocul acum mai rămână bloca cu mine nu mai rămâne există riscul unor certuri pentru că de exemplu analistul Cristea hrițuc sugera Crown dat pe coridoarele puteri în spus Care dintre coridoare cele de la Bruxelles celălalt străzi bursele de la București sau de la Chișinău sau poate Moscova sau Statele Unite pe undeva se pune la cale fuzionarea dintre Pepe Da și pas sub un singur Leader acest liber fiind Maia Sandu situații în care ar trebui să iasă din peisaj cu totul la Andrei Năstase De ce ar ajuta Igor dodon la așa ceva rămâne de văzut Haideți să încercăm să înțelegem tot ce se întâmplă și mă bucur foarte mult că deputatul pas Laura Mihai popșoi acceptat invitația în această seară vină geniu le popșoi și de asemenea Mulțumesc și analistul politic Corneliu Ciurea Bună seara domnule Ciurea seara Iată noi deputatul analistul față în față Dar unde să încep cu domnul vopsea pentru că e un război care vizează și Partidul la acțiune și solidaritate Cum interpretați noastră toată această Hai să spunem întâmplare juridică poate și politică ai liberării Domnului Vlad filat șină la eliberat decela eliberat cine la eliberați e clar judecătorului de la ciocana tata co judecător controversat careva și condamnat justiție actualmente este controlată de Dodo Nu de mult era controlată de plăcut Deci trebuie să fie clar tuturor președintele dodan justiția controlate de dumnealui liberat a vrut dumnealui încearcă să dreagă busuiocul și să dea vina și tratate cu degetul dumnealui se dorești între situație în care tu ce se întâmplă mai mult sau mai puțin bun această țară și tu așa trebuie iar lucrurile mai delicate mai controversate să încerce să le dea pe spatele altcuiva vă spun cu toată încrederea 4 certitudinea doamna Sandu nu aștept nici cu spatele de aceea opri timp de mers din partea princiar ului 13 care rămâne să vedem dacă este autentic său este o simplă făcătură ca și acest lucru poate modul cum a fost chiar am anunțat Astăzi toată această e popi trădează faptul că anume totul este în spatele ce scriu aceste situații vor doar la câteva minute de la eliberarea lui filat de către judecătorie ciocana apare un vlogger care postează deja Ce au de miel din au princiară 13 un plug a rulat real politică care a fost asociat cu filat apoi am lucrat pentru plahotniuc acum deja să dau cu dodan ăla ultimul trebuie să vă spun că dacă vloggerul ăla care face trimitere dorești o să să aibă repede că poate să aibă taxă Identifică respectivă ulterior în foarte scurt timp postarea informația din postare Alina politică a fost preluată de către unimedia care a fost cumpărată recent se vorbește în târg car fost preluată de către dodan și ar fi acum partea cum o singură dată iar își dacă colegii vor dori să vreo trei zile exclusivă la câteva minute după eliberare rușinat anume pentru unimedia acuzând tranșant pe departe Se spunea că este surprins dar imediat a dat vina pe Maia Sandu CEC e ciudat dar nu e surprinzător ori apeși între De unde De azi înainte va opera doar cu Fake news așa cum obținut Victoria în 2016 cu aceea 30000 de serie ni așa pe parcurs acestuia ne va răni pe noi pe toată societatea de Republica Moldova cu fiul de fiul de fake news astfel încât să își crească imaginea și încearcă să își pune greacă oponenții pentru că doar așa știe dumnealui să câștige e chiar că dumnealui trebuie să își asume această decizie instanță vorbeau liberă fostul Lidl apele de meu lui Vlad filat Care este cauza este explicație de ordin juridic pe care eu nu pot să să speculez sau să sau Analizați foarte modul înjuri Sunt alții care se mai versați ca mine Eu sunt aută explicație de ordin politic în contextul recuperau prezidențial discuțiile care apare Au prin târg despre o anumită colaborare dintre piele și piele de mine pe flancul Uniunii care strica cumva cărțile lui dodan pentru Dona mizat și continuă semneze pe concurență asta pe ruptă asta frate frate rici de război lăsai de pe dreapta dintre partidele din această puzderie de Partidul unionist astfel încât nici unul să mă treacă pragul și Dawn jumătate din voturile unioniștilor să ajung cu albă Dawn cam asta era planul și continuă să fie planul A dacă aceasta este explicația sau la alte urmează să vedem în timp de cer că președintele Dodo îmi trebuie să își asume și unul crurile mai delicate nu doar milioane el a aeroporturile civile sau militare în Nu este clar dar și lucrurile mai complicate mai controversate pun Iată punctul de vedere al domnului popșoi am să mă întorc și am să vă întreb Evident vorbind despre soarta blocului acum Deci eu la început ați avut încredere în dodan abia acum mers descoperit adevărata față de și sau așa cum o percepe zâna asta Dani înainte de toate încredere în total vă înșelați amarnică Am fost nevoiți să mergem în parteneriat pentru aranjamentul litic Tranzit Ură și acum la numit mai pe față pentru a scăpa de plahotniuc și nereușit la acest lucru acum urmează să muncim În continuare să scăpăm și de dodan acum rămâne de văzut dacă cu ajutorul pe diverse sau nu pentru că alt ajutor foarte direct Nu cred că ați putea avea în acest mint în parlament auzim și opinia analist politic dulciuri cumva la dodan poate spune și nouă pentru el își consolidează acum pot din comedia tic și se bucură că a devenit Unicul Lidl Piața mediatică și eram curios dacă nu publicat din cât să știu în ce ne privește pe noi suntem absolut liber și Independent în momentul ăsta pentru cât timp și cine ar putea fi interesat asta deja o altă discut mai liber ca odinioară în conștiință cel puțin la fel de dulciuri lucra Cum arată toată această epocă numitor și domnul păpușa eliberării lui Vlad filat și Cui îi folosește de fapt pentru că Ok alatura juridică dar ieșit un imens când dă speculație politică eu ție dar care consumă foarte rapid cred că acestui eveniment este de natură să marcheze profund opinia publică cumva totuși mi se pare că fenomenul Vlad filat ca fenomen politică este un produs fără cam expirat totuși vedem astăzi o confruntare așa politică între două tabere stânga dreapta în fiecare încercând să plaseze vină pe umeri celorlalți pentru că asta trebuie să o spunem pe șleau eliberarea Domnului Vlad filat miroase un pic urât și din această cauză trebuie să explici Din ce cauză se produc trebuie Da important sunt sunt cauzele de explicat și în aceste condiții vedem Nimeni nu vrea să își asume paternitatea acestui pas și vin această cauză vedem domnul păpușoiul este în situația de a explica de a da explicație de a nega de a contesta afirmațiile socialiștilor și video socialiștii vor face același lucru dar pentru mine nu știu Pentru mine nu are o valoare deosebită în fund după cum mi se pare o pulicilină nu trebuie Police Nicu păcate care își ispășesc pedeapsa nu trebuie să fie murați foarte mult timp pentru că mult nu sunt criminale așa serie ucigaș așa mai departe crimă politică este de altă natură îi trebuie să fie sancționați cum se guranță dar te termenul de 9 ani de 10 ani mi se par excesiv și vin la această cauză că există totuși o corelație între proporția fapte și proporția pedepsei politicienii trebuie să fie sancționați pentru crimele pe care le comit le trebuie să fie probat în instanță dar dacă aceste crime nu sunt în măsură să afecteze la societatea da există o corelare între gravitatea și pedeapsă atunci poliția nu poate să fi liberat mai devreme înainte de te doare lucerna să aveți dreptate învață la 9:00 și stă nimeni din câte știm noi Dorel au cis speranța și visul Europeană Republicii Moldova care nu este dorul naturii îndoielnică pentru Casi visul european subside și în Republica Moldova sunt la Bruxelles și la Berlin și în multe alte capitale europene și din Moscova totul este ucis atunci când există consimțământul europenilor nu ne facem noi distingem cumva situația domnul totuna Cum înțeleg că are foarte multe locuri vacante în funcție de consilieri și Proba Doxa putea găsi un consilier pe domeniul financiar bancară consilieri foarte bună și acuma sugerat colegul meu pot forma dar de nu plânge O oră fiul fiul achiziție bună pentru președinte dodona bună semne consider că Vlad filat dar dacă ies cu tremuratura juridică și cea politică în același timp cu siguranță asupra unui pătrat au planat și continuă să planeze multe suspiciuni de corupție rezonabile de corupție din plecări în diferite scheme pe de o parte Pe de altă parte nimeni nu poate nega caceu proces de care avut în parte a fost un proces cu profund carențe dor din procedura și atunci este aceea dilemă în interiorul kaunas Oradea noștri pe deoparte Probabil eu merita să stea poate mai mult Cine știe ei dar Pe de altă parte eu avut parte de un proces cu profundă valență politice și ce două ajunsă euro Cent cele din urmă se găsesc Din punctul meu de vedere pe cale politico juridică să găsesc un fel de Mijloc de aur un Încercuiește CEDO înțeleg că decizia CEDO de reducere lipsă sau bazat strict pe condițiile degradante din penitenciar numai că o asemenea decizie CEDO sună caracter general dacă Domnului filat i se aduce ar trebui să reducă tuturor egal de la Penitenciarul Iași întrebare la justiție când se clarifică Toate aceste chestiuni ce țin de mână Eu știu Express la statura documentul emis de Penitenciarul 13 va spune dacă el este autentic sau nu În ce condiții a fost făcut dat fiind faptul că există o conducere provizorie numită de doamna Sandu întrebat doamna găsesc îi face trimitere și încearcă să sugereze acolo Tot felul dacă nu dar până atunci în condițiile în care Iată luăm și dată ar putea spune diverse lucruri despre diverse personaje inclusiv parte dintre ele din blocul acum foști colegi de dânsului mai există de fapt un block acum să încearcă zâzania aceasta în trend Ray Năstase și mai sun înainte de a răspunde la această întrebare directă menționată una de Squishy care minte președinte Dawn atunci când spune că a fost surprins de această decizie care o întreagă sarea de proști pentru tata astăzi domnul nagacevschi spus că a avut dimineață o ședință cu o conducere departament o instructor penitenciare pentru că ar fi fost acolo mă scandal la soroca ești dumneata găsesc Îi spune că astăzi avut o ședință conducerea departamentul penitenciare și nu a știut că există astăzi Cornea de se întâmplă Astăzi o asemenea un eveniment de asemenea anvergură politică mi se pare cel puțin ciudat dar cu asemenea minciuni sfruntate din partea colegilor socialiști mâine Am de prindere întotdeauna va susține teza că nu controlează justiția Deci faptul că domnul noi de aceea când spune terminat știut cu în opinia lui Demonstrează în opinia dansului Demonstrează că e în avut treabă cu ele procesul de eliberare Nu știu dar știu cine e divin Păi asta foarte recunoscător vină și un alt aspect un pic mă surprinzi ceasul zonă găsesc e și anume că nu știa că domnul slot mai are și alte dosare pe rol este cercetat și în alte țara asta știe de tine dar mă rog asta spuneam când a cântat Doamne Minte de îngheață apele și are o țară întreagă de proști și Din păcate face cu asemenea abordare va trebui să trăim și încă cel puțin un an de zile până la alegerile prezidențiale în discuție cu adevărat eu am muncit continuare să eliberăm țară și de Domnul Bună Ce sucuri ne asumăm plecat de blocul Acum exact vreau să mă adaugi o chestiune Și dacă mă listă blocul acum și care ar fi planurile sală Dar ia ați eliberați sală de platformă spuneți Pe de altă parte pdm eu am văzut că sunt stradă să elibereze De ce pe care consideră prea strâns legați pe Vlad plahotniuc se cam greu aici odată ce am făcut Anca ca toate pe grebla Cum să ne colaborăm cu pdo care este unul În egală măsură de taxi ca și Partidul socialiștilor pe DN reformat mă refer cu aceeași andronachi cu același nichiforciuc care bate cărările la Moscova și caută să își vândă colege ca bostanii Pentru că așa se discută între ele cel care negociază prețul vânzării cumpărării colegilor de la școală ceva mai înalte dumneavoastră dacă aveți asemenea părere față de colegii din astea din presă Eu sunt un individ realistul cel puțin la suma numărul că alții nu merg la ora asta în ansamblu este în aparatul Metalul sau chiar ok electoral bun dar până atunci până atunci până atunci muncim astfel încât să avem o rezultat de măsură viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare dacă vor fi în spate sau nu Sau au parlamentari ordinare în țară este natura lui politice Partidul democrat dacă vă doresc să pună umărul îi privește urmează să se reformeze dacă vor avea curajul capacitatea și maturitatea politică până acum nu prea avem săceni te premieze că că ar merge între acolo Dar blocul acum să îți convingi că rămân împreună pentru că Iată să încearcă învrăjbirea lui Andrei Năstase cu mașina pe Dan că se încearcă ar fi ciudat dacă tot donoare încercat să bage strâng așa cum a făcut tu clopote în continuare inclusiv prin intermediul acestui canal televiziune Hai la rând să bag eu să strâng de pe aici doar am vorbit și despre faptul că și vin niște sugestii și din Occident să fie reformă tot blocul acum cumva sub bancheta Doamne Sandu Asta înseamnă schimbarea relație cu platformă Da și anumite modificări pe care tot Voi trebuie să le operați voi și pe urmă da cred că este prematur Deci înțeleg cuvântul reformatare resetare este un cuvânt foarte populare la ordinea zilei acum în puternic duplomatic care înseamnă de fapt o schimbare din care Unii câștigă erau să pierd verde important orice și Noi cei din pește contabilitatea pe aici ne așteaptă înainte scurte nu prezidenția au obținut parlamentar dacă atenție ce pot sau nu iar Toate aceste strâmbe care ni le încearcă să le pună o puneți noștri politici fiecărei vorba de dodan vorbă de plăcut yuko dinioară aceste strâmbe doarme fac mai puternici Asta înseamnă această să îți dai Dane care încearcă să se impună doar ne va de gheață pe noi ca și partide politice înseamnă ceea ce facem noi facem bine Înseamnă că suntem o adevărată amenințare pentru a pentru corupție de la putere fie cei de astăzi și cei din de până iunie și această lucru Cum vă a ne face să fii mai puternic și avem toate certurile colaborarea noastră colegii din platformă Da dar și eventual din altă parte de autentic Pro europene partide corecte oneste vom muta împreună când un vapor de la accident în această retorică aveți tot dreptul la ea Eu vă întreb însă altceva dacă să spunem în posibilă parlamentare anticipate puteți merge în continuare o formă aceasta două partide bicefal e 2 L și așa mai departe în prezidențiale a putea fi ușor confuz pentru pentru electorat ce sar întâmpla cum sar întâmpla și sar putea naște întradevăr fără intervenții de afară suzani în interior și ne să fie candidatul am mai fost această discuție cândva a fost destul de greu bătălia dintre doamna Sandu și Doru dorm sau mai purtat o dată și a fost pierdută la limită unii spun că atunci dacă ați fi jucat elful cartea cu pe de meu și ați fi acceptat să fie zecilor doamna Sanda ar fi fost președintele țării sau președinta ca să îi mergem în parc și eu înțeleg că doamna Sandu dacă mai vorbea numai așa la respinsă atunci orice ajutor din partea pe de meu lui îi trimite din sistem de susținut și domnul plec eu Și tot Marius Constantin botnar spunea înregistrare audio Așa ne mai susținea de nu mai puteai adevărat înțelege pentru că Dumnezeu este mult prea principi și nu vor nu recunoaște cu umplu care cariera lui politică a început din câte iarăși spunem presă și multe investigații cu Nicolae ființă umană până acum trafic decidenții dori zona furiosul vă imaginați doamna nimic democrație în pat simplu ce calcula făcut doamna Sandu când își Asumă răspunderea fără niciun fel de susținere a obligat pe de meu cu terminat discutat de loc să meargă în direcția opusă sunt calculele politice Partidul cardiopro european alcool politică european mergea la Legea anticipat acum și nu închid Acum de exemplu de ce la vremea respectivă învățat pe cei din Parlament să nu voteze vectorul pleură pian în Constituția Moldovei De ce blocul acum nu am votat limba română de exemplu și așa mai departe să nu am iarăși total au stat în parlament 67 de voturi nu Eu vă întreb ceva o întrebare răspuns Da e populism de chartres de la sociale și acuma De exemplu când indiferent cu tot cu tot și nu ați crezut în stare să voteze cupă de meu alături undeva io incoerență aici e sunt aceeași socialiștilor sau schimbat erau aceeași în guvernarea și leaf aceeași în guvernarea Sandu aceeași în guvernarea kiky sunt aceeași nu Sau schimbat numai credeam că Partidul democrat ar avea o altă poziție pe departe placul va admite un Procurorii de pendant Și nu va merge în atentat la Neața Poate da poate nu dar deocamdată e doar cu poată 50 la 50 și asta e aici Adevărul este că Discutați cu Partidul democrat pentru că în continuare ieftine compatibil ieftine compatibil pentru că nu Sau reformată sunt aceeași deputații cu borsetă lui Florin ce să discuți Domnul pe ea Tu nu știu eu De exemplu am discutat pe acasă nu durează dacă nu vom Sunteți încă mai sunteți pentru că ești curat sărbătoarea asta Sau poate chiar cu ajutorul înfierbântare acesta să pot face pași înainte Eu nu cred în ruptura totală dialogurilor eu am senzația că dacă ruptura totală de ruble sunt produce nu apari decât fisuri din ce în ce mai mari nu știu cui folosește dar mă rog este dorul opinia mea Mulțumesc mult pentru prezență nimic și noi șase mere și lustre pentru atenție mâine Încercăm să schimbăm spre altceva Consiliul suprem de securitate pentru e de Domnul Dodo la care față de ce avea ieri în parc mai Adaugă încă un subiect acesta al eliberării lui Vlad filat În sfârșit vom vedea Care sunt problemele reale de securitate ale Republicii Moldova De ce am zis Trail născut neapărat pe consiliu de mâine nu știe despre ce vorbește poate același problemele le dăm Ce spun experții de mine din partea până mâine numai bine[/transcript]