[video][/video]
[text]Invitați speciali ai emisiunii Fabrika sunt, istoricul, politologul și fostul ambasador, Anatol Țăranu și profesorul universitar, decanul și politologul, Alexandru Solcan.
Subiectele principale care s-au discutat în cadrul emisiunii au fost relația dintre Republica Moldova și România azi.
În cadrul emisiunii, analistul politic, Anatol Țăranu a declarat că România oferă Uniunii Europene, principala expertiză pe Republica Moldova. De aceea, relația noii guvernări cu occidentul, în mare parte depinde de faptul cum Bruxelles-ul va fi informat de către București despre situația de la Chișinău. Totodată este și principalul partener economic, de aceea nu poate fi neglijat nici ajutorul financiar oferit de către București țării noastre.
Făcând referire la acest subiect, politologul Alexandru Solcan, crede că România ar trebui să continuie suportul oferit Republicii Moldova, în baza unei expertize mai clare, și să investească și în domeniul informațional. Tot în acest context dumnealui a mai declarat că datorită acestor suporturi, populația țării, inclusiv vorbitorii de limba rusă și-au schimbat părerea despre România.
Pe final de emisiune s-a discutat despre relația dintre R.Moldova și România. La această întrebare analistul politic, Anatol Țăranu este de părere că populația țării are nevoie să înregistreze progrese simțitoare în domeniul confruntării informaționale și ideologice.
[/text]
[transcript]bine vom regăsit la fabrica doamnelor și domnilor România și o sărbătorit ieri ziua națională respectiv 101 ani de la Unirea practician Naționala României la asta se referă 1 decembrie este ziua națională este ziua făuririi Statului Român așa cum îl cunoaște noi astăzi aproape lipsesc teritorii lipsească părți din acel stat români care sau format la 1918 se întregit mai exact 1918 pentru că sau Formați 1859 de față atunci o apărut România în 1918 inclusiv teritoriul flăcări nefronului acum de bunăvoie Deci să se unească cu România alături de alte câteva părți locuite de români și să formeze România Mare la vremea respectivă desigur istoria astăzi lucrurile vede puțin diferit pentru că există o altă realitate cel puțin o altă realitate statală o altă realitate jofel pe care trebuie să o luăm în calcul a sărbători anul acesta adus cu sine niște premieră niște premieră cel puțin relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și România pentru de la te ține cont de faptul că președintele Moldovei de un iboard Odin timp de trei ani am neglijat sărbătoarea Național României respectivă recepția de la ambasadă organizată de Ambasada anul acesta nu a fost așa anul acesta dăm Bolovan am mers însoțit de Premier de Domnul chicu Ba mai mult decât atât avut ar fi o locuțiune un cuvânt rostită acolo la recepția ambasadei un cuvânt în care anumite români frați dar a ținut să atrag atenția totuși că fiecare trebuie să stau la casa lui bineînțeles mizează pe relația apropiate mizează pe o frăție tată pe care însă ne întrebăm ar trebui să o continuăm și mai departe cu înțelepciunea populară Da frate la casa lui dar frate frate brânza este pe bani care bani care brânză care frate care ca să discutăm Toate aceste lucruri astăzi și ne mai interesează poate un mic aspect să vedem părul în care de exemplu președintele României domnul Klaus Iohannis ar putea raporta în continuare la Republica Moldova pentru că cei doi și opt de state nu se au întâlnit până acum decât pe coridoarele instituțiilor Internațională a venit domnul Iohannis la Chișinău în a fost nici domnul Dodo nu la București că intru în fel sau altul cele două state fie la cel mai înalt nivel să aibă un contact mai o întrebare dacă în actuala formulă de guvernare de la Chișinău respectiv de la București forum ai putea continua ședințele comune de guvern așa cum se țineau ele la un moment dat e bine ce vrea chișinăul de la București ce vreau Bucureștiul de la Chișinău ce vor moldovenii de la români ce vor românii de la moldoveni în cazul în care trebuie să acceptăm aceste două denumiri ca fiind în Mircea reprezintă populații la două state Dar oare și același popor Haideți să discutăm Cât putem din această problemă complicată despre România și Moldova azi România și Moldova mâine sau dacă vreți de azi încolo împreună cu istoricul fostul Ambasador și Poli donator țăranul Bună seara domnul țăranul respectivă profesorul universitari decanul și politolog Alexandru Falken Bună seara domnul solcan am încercat să fac o mică prezentare în viziunea mea Am să încep în astă daună țăranul pentru te cred că e o problemă cu microfonul domnul Solcanu până când se rezolvă această problemă numele să spuneți vă rog din punctul nostru de vedere prezența Domnului dodan să spunem la recepția ambasadei României semnifică vreun punct de cotitură sau este doar un Hai să spunem așa o conjunctură în care președintele Republicii Moldova Înțelege că nu poate să mai întoarcă tot timpul spatele României să arunci numai declarații complicată spre România căderea lianții acum socialiștii a schimbat conjunctură politică în Republica Moldova inclusiv și viziunea occidentalilor Republicii Moldova și acest lucru deranjează și eu cred că nu doar pe unii politicieni de la Chișinău Dar și pe acei care sunt trofee îi supraveghează și ghidează chiar din exterior România în Uniunea Europeană de fapt este acel stat care nu pur și simplu joacă rolul avocatului Republicii Moldova în ceea ce privește pe Integrare Europeană România de fapt să ofer Uniunii Europene principal expertiză Republica Moldova și relația actuală guvernare făcute nu e Google meu de la Chișinău cu accidentul în mare parte depinde de fapt cum va fi informat de către bucureșteni ceea ce privește situație de aici de la Chișinău din Republica Moldova Asta este unul la mână foarte domnul președinte latin care să prezentați ca o surpriză la această decepție ambasadei române la Chișinău alocuțiunea sa vorbit și a fost nevoiți să subliniezi acest lucru că România este principalul farfuria economică a republicii Moldova pus la toate nu este nu poate fi neglijată nici nu poate fi neglijat nici ajutorul financiar care vine pentru Republica Moldova din partea București oricând de Domnul tatonare întrat în sală și să prezentați o metodă de ambasadorul împreună cu primul ministru și cu câțiva colegi care stau alături de mine la această recepție mă întrebau al tău vis analist politic tu cum comentez și apariția aceasta surpriză Domnul are sipsi am spus money money banii banii internațional acuma după ce acuma căzut de la guvernare Dodo nu riscă iarăși să intri în cont de muncă în conul de umbră pentru partenerii internaționali și din acest punct de vedere al are nevoie ca de aer de o susținere din partea București sau sau cel puțin de un gest nu se tare eu trimit lucrul acesta cumva manea cât de cât de deschisă vorbit de dormit în privința dorinței de a vedea că proaspătă ales președinte realism președinte al României domnul Iohannis la Chișinău refăcut o invitație tuns vă așteptăm și Domnul cu litera o invitație mai veche pe care a fost formulată de maia Sandu pentru premierul Orban de a vizita Chișinău sigur că pentru socialiști pentru guvernul chicu pentru intri doar de unde apariția la Chișinău între o vizită cu atât mai mult pe fișă la a unui înalt demnitar din România prin demnitar Iohannis dar nu ar fi rău nici și Orban ar fi de sigur că o mare victorie de pe Matei că nu cred că aceasta invitație care a fost formulată va fi cel puțin sunt sigur va fi foarte atent și prudent examinată la București tonul Solcanu Ionuț țăranul spune că va fi examinat să nu va fi neglijată până acum trebuie să recunoaștem nici pere și intru eu hanus nu se arătat foarte interesat să își întâlnească omologul de la de la Chișinău primește să iau tău invitație directă este rită rată și invitație anterioară îmi spune și nu înseamnă numai Sandu către Ludovic Orban premierul de la București credeți că în sfârșit se va întâmpla și asta văd că trebuie să spunem În egală măsură că așa cum Domnul Dodo napra vrut să îl vadă pe domnul Iohannis Stoica a fost valabilă a existat o ruptură sar putea repara Dacă da În ce condiții în condițiile acelea în care Domnul Dorin insistă că frații trebuie să stea la casa lor iar Bucureștiul spune că există și riscul ca și la mojito domnul Niță voalat ambasadori Ioniță spunând asta există riscul ca întradevăr brânza să fie pe bani dacă frații pun probleme la Turda pragmatic cum cum va fi sigur că nu ar fi o problemă ca un președintele ofițer Vecine să vină întru altă țară vecină atunci când tu nu sunt conflicte majore la nivel diplomate în seria noastre între Republica Moldova și România să terminații speciale marcate de istorie marcate marcate de foarte mulți factori și factori știi așa cum rol foarte important bă probabil vedere Eu nu cred că generația de poliție mai tânără care face parte și Dodo Nu mă refer după generația care au urmat nume călători Știi care a fost în perioada sovietică sigur că își dau seama și înțeleg bine care este denumirea limbi istorie și așa mai departe iar declarațiilor să stric politice independență de electoratul țintă Care este adresat acest mesaj acuma probabil sunt mai mulți factori care au determinat că de fapt Mingea este puterea lui Chișinăului din mai multe considerente împreună rând da sigur că atunci când este dumneavoastră să repetat niște declarații care au fost lansate de de Președintele dodon de a lungul timpului adevărat că atunci ele ar antru alte ipostaze era președinte de enumera Un președinte jucător Acum el își Asumă era liber și sau sunt toate victoriile citea declină mă rog eu succesele acuma este parte așa îți fac ai făcut mult mai vizităm noi vedem săptămâna începi cu prin ministru și președinte Parlamentul început ședința de la președinție între așa așa somnul și anumite responsabilități sigur că aici aceeași elementul la iconomic acuma nu nu pot să nu ții cont că tot și România e cel mai mare parteneră extern dar în Găvana jur la 30% din exporturi Republicii Moldova Deci balanța comercială merge spre spre România din mai vorbim și noi în Europeană începem De ce este este un factor foarte important guvernele care au fost până la guvernul chicu au ridicat spagheta de suc de sus Deci Partidul democrat de amintesc chiar cu imperiu coloniști unui deficit bugetar mai mare ca de obicei au majorat niște salarii salarii și aceasta a fost o faptă rea a venit de Guvernul guvernul Filip mai vă rog deja 2019 pot coace este majorări Adică eu ca bugetară nesimțită aceste majorări dar în în bugetarului crucea lui Miruna deficit considerat la timp că este mai mare ca de obicei rămân încă partenere de de de de partenerii noștri din exterior să introduci au să vină cu un suport Orariu că acest deficit cuva fustă să creadă că tu Domnul cu un calitate ministru de Finanțe cumva bine era să întorci acasă mâncare și asumat rolul unui președinte jucători au trebuie să să o sune Zi niște probleme foarte importante mine în capul că anul 2020 este anul în care vom alege președintele Republicii Moldova sigur chiar va încerca să extindă bazinul electoral și sigur că pentru pentru electorat unionist Dodo niciodată nu va fi un nu nu nu nu va fi preferatul dar va fi probabil Între ce indicii ai care de fapt nu sunt în Ionești dar văd o relație bună cu Coco România sau poate sunt foarte mulți care chiar nu sunt unioniști dar au întru în fel niște Relații Economice cu cu cu România și am un transferă ar vrea o bună relație cu România De ce probabil în căutarea unui bazin electoral mai la el va încerca să facă să facă chestie gesturi ținut cont de fapt pe flancul stâng puțin Probabil că o să apară o candidatură pe măsura lui lui dodan care ar putea sa acapareze voturile în caz că dorm fiind putea fi învinuit de multe românesc pe cer eu Eu cred că sunt două doi factori care Deci două mari constrângere este a lui electrice trebuie să dai cu bunăstare bineînțeles pentru a obține voturi de doilea Câmpului bazinului electoral burtă tăiată România e pusă în situația în care cumva nu poate și nici nu vrea să se rupă cu totul de Republica Moldova legată de atâtea și atâtea legături istorice culturale lingvistice nice și așa mai departe dar Pe de altă parte acum Sună și tu în Solca un an electoral în cară dacă România este foarte generoasă cu Moldova în acest mai în practică ar putea să finanțeze să spunem așa indirectă vagina și ca forță electorale al președintelui dodon care acum joacă ușor conjuncția dacă dați departe încearcă să își facă și un backup o soluție de rezervă apelând la Moscova negociind acolo un împrumut de jumătate de miliard de dolari și atunci după între Cum rămâne cu această ecuație cu fratele care trebuie să stea la casa lui dar care vede altă parte ar trebui să dea niște brânză ca să meargă lucrurile Bine doar că brânză ar putea fi pe bani bani care intră în beneficiile cui e domnule țăranul banii care eu ce vrei să cauți trebui să intre în beneficiul Poporului Republicii Moldova sau Hai să spunem cetățenilor Republicii Moldova din spațiul românesc tu nu poate să nu înțeleagă cos locul dar România intră situație extrem de delicat în România pe parcursul acestor 28 29 de ani de existență a republicii Moldova cu toate regimurile politice care au insistat la Chișinău în permanență a promovat o politică de ajutorare a republicii Moldova și Dintotdeauna sa gîndit în primul rând la cetățenii moldoveni și eu cred că acest lucru trebuie să fie apreciat și eu cred tot mai mult și mai mulți oameni apreciază acest lucru Republica Moldova ceva atunci când în când au venit acele 100 de milioane de euro Grant nu iCredit Deci sutele de grădiniță sutele de școli care au fost preparate acuma în găgăuză la combinat și construiește Deci un colegiu lucruri care sunt pampoanele oamenii le văd și din acest punct de vedere și ajutorul venea atunci când existau și pe Moni știu la guvernare când existau și alte forțe politice mai aproape mai apropiate idee românești deci Bucureștiul nu prea făcea distincție din acest punct de vedere și eu cred că această politică este ora corectă dar delicatețea situații de var să nu se schimbă pentru politicienii de la București și la Chișinău tot mai des în anumite zone politice și aud voci care spun opriți ce aceste ajutoare film când merg în beneficiul vede doamna dădeam Care este antrenor mă Vorbiți numeric atâția care se află autoritățile de la București și vă întreb pe fiecare întruna strâng această delicatesă există riscul ca subiectivismul de exemplu să afectează și veți vin cu celor de la București Aflați acum la la guvernare să afecteze relațiile cu chișinăul pentru Partidul Național Liberal din România care la dacică Premier și să președintă în acest moment a avut și are în continuare parteneriatul sunt politicoși din blocul la acum în cadrul familiei populare europene lor Norman ascuns deloc simpati răsare și colaborarea sa cu Maia Sandu și cu Andrei Năstase care au fost debarcați să spunem așa de la guvernare în principal de către socialiști cu sprijinul democraților actualul guvern de la Chișinău chiar dacă este desemnat și se auto definește ca fiind unul tehnocrat are oameni care fie se manifestă destul de antiromân fi avut tangență ori cu socialiștii ori cu democrației și atunci Întrebarea este cât de Cum se coase vențel mai putea fi Bucureștiul în susținerea pe care a acordat o Chișinăului În condițiile în care situație sensibilă poate fi înălțat capitalul electoral al lui Igor dodon și în afară de asta Ar trebui să lucreze chiar cu adversari politici să spunem așa mai mulți mai puțin direcții București soluției de aur este poziția formulată de Brașov dar și din București faceți reforme trimiți bani primiți ajutoare iar reformele reformele sunt foarte problematice la Chișinău din simplul motiv că dacă zodon ar fi dorit reforme nu ar fi fost debarcat guvernul Sandu problemă a procuraturii de fapt era problema cheie are forme justiție de parcare a Guvernului Sandu înseamnă că acei care astăzi la Chișinău dictează regulile jocului e nu prea sunt atașate de reforme și atunci dacă nu există E forumul Nu există reformei nu există nici bani București o are o scuză pentru o anumită diferențierea politice în raport cu Cenușăreasa partea spunsul de vedere că România ar trebui să suportul acordat Republicii Moldova numai sigur trebuie să aibă o expertiză mai mai clară și mai bună fiindcă chiar prin aceste acest suport probabilă sau distrăm avem ultim bituri ușor ușor văd foarte multă lume Republica Moldova vorbitor de limba roze care au alți punct de remorci casă ultima perioadă mai multe unui mă întâlnesc care crede altfel despre România Ce a făcut România generalizat România de vedere a apărut apărut aici război informațional fiindcă drumurile era o sau grădinițele au finanțat de Guvernul României dar multe autorități locale care avem o altă orientare politică și Geo politică își Asumă o chestie și cetățeanul ăla și despre lângă locuri mai departe tapet centru la WhatsApp De ce nu cred că aici trebuie să trebuie să trebuie să vii de pe mai multe prin mai multe dimensiunile suportul ăsta pentru Republica Moldova inclusiv și pentru informațional Este Este excelent faceți așa o mică excursie pe grila de programe Care sunt limitele la Chișinău și atuncea o să o să fie clar Cum se formează chiar dacă a fost primită ce alegi că lângă mine Oricum multe lucruri nu Sau nu Sau schimbat lui că oricum și aceasta de acum vie pusă sub semnul întrebării și făceai chiar doriți să o anuleze să deschidă din nou larg porțile propagandei rusești și arăți boiului hebron eficient derulat in televiziune de la Moscova dar probabil de acord că România a fost între situație delicată ca și evenimentele din iunie care au urmat fiindcă România la sigură vom fi expertize de clovn partenerii noștrii occidentale care mă rog pentru a Republica Moldova ține mai mult de familie de partid dar așa vinde o familie de parte de la guvernare care o să vedeți prea multe foarte multe analize făcute atunci în iunie Când îți deschizi Cine are exact care au urmat telefonul că Moldova De ce nu trebuie să îți faci atunci ce se întâmplă dacă am și analizăm ne vedem că de fapt în sectorul cere Dan securitas principalele pârghii în satul Republica Moldova fost cetate și el nu se recuperează foarte ușor preschimbarea unui demnitar acolo sunt oameni acolo sunt procese acolo sunt niște mierța sistemului de ce probabil în România trebuie să fie deja mai mai încet Eva dacă vrei ață și nu de fiecare dată Scundu Cât de niște Deci ai spune Uite lucruri pe nume de mult Oare europene au folosit două blestem dară că da eu cred că multe din sport care a fost acordat sub Hai spunem sau pentru guvernul acum a fost făcute așa cu cu avansa fost date și încă sistemul am potrivit Nu a fost realizat prea multe reforme dar eu primit acest suport nevăzut două Last of Darkness politizarea unor instituții care nu au nici nu visați așa politizare nici putem să vedem să vorbim nu erau atât de politică decât se respectau nu vedem ce se întâmplă financiară Cunoscând situația complicată a republicii Moldova să spun uite exact faceți ceva trimiți bani întrebări ce ce poate aștepta ce se poate spera de la actuala guvernare de la de la Chișinău nu o sună care Iași arată Mai degrabă simpatiile prost injective și de ce să nu recunoaștem mesaj Cum spunea și domnul Solcanu dublă Standard deja au fost instituită Tocmai de către Occidentali au București Tuca de la mijloc sau făcut un avans niște favoruri guvernării acum de care ar putea beneficia și guvernarea actuală ia poate invoca oricând Voi vorbiți despre rigoare uite ce a făcut Voicu Cu ce de dinaintea noastră Eu cred că Bucureștiul cu ușurință poate sări o genitiv și ajutoarele Deci financiare în primul rând care vin spre Chișinău pe un făgaș și care pe care de și actuala guvernare nu poate să o controlezi și nici nu poate să o valorifice de punct de vedere politic sau Electrolux și iarăși mă refer la un lucru foarte important că două părerea mea pe careva spus colegul meu ce Bucureștiul trebuie să înțeleagă că expertiza lui asupra asupra Moldovei nu este o expertiză perfectă București are nevoie să revigoreze această livadă să să conceapă un concept mult mai profund aceste politică în raport cu Republica Moldova și iar referă la ceea ce asculți colegul meu când vorbim despre pierderea sau despre eșecul război Este cam României în războiul informațional Păi îi trebuie de înțeles că banii care sunt investiți în zona informațională Republicii Moldovei este poate Cel mai eficient ajutor pe care România București tu poate să acorde de astăzi a republicii Moldova și acești bani nici de cum nu pot fi valorificate de către rezultatele acestor investiții nici de cum nu pot fi valorificate de acei care sunt tanti români sunt român o fute și genul de Paște de la Chișinău să blocheză intervenția Bucureștiului pe acestei căi șină gară mă suni îți deschide robinetul și mai bine către Războiul informațional Eu îs de Federația rusă scrie Squishy nu fie c o să facă acest lucru dar cu un ar fi Republica Moldova trăiește în în în Europa Noi avem un acord de asociere cu Uniunea Europeană sunt niște legi pe care nu Uite aici nu chiar atât de ușor poți să le încalci și cu cât mai multe se va insista pe Deschiderea pe deschidere a căilor de acces la propagande rusește nepublică Moldova cu atât mai mult Bruxelles alte capitale Luchian tale vor privi cu suspensii și cu mai mari suspiciunile Ce se întâmplă la Chișinău Eu nu văd cum intervențiile financiare ale Bucureștiului în ceea ce privește de exemplu masă Mady Republicii viziunile în Republica Moldova ar putea fi oprit pentru a în mod eficient de către de către Chișinău îndeosebi de primăvară trecem la televiziunea digitală acolo se deschid niște posibilități și Categoric noi Și totuși trăim în Epoca internetului posibilitățile de a intra în zona informațională sunt enorm pur și simplu Bucureștiul nu le folosești pe toate aceste posibilități în deplină măsură și lipit încă o dată investiție în această zonă la această oră ar putea să fie una din cele mai eficiente și cele mai necesare în Republicii Moldova poate Bucureștiul ar trebui să se gândească vom folosi nanciar economii din partea Bucureștiului cred că nici na trebui să privim lucrurile liniară casa la Rafa numai pe pe Dodo nu fiindcă dar pe scenă foarte bine în fișierul poliție când eventualitatea unor în campania electorală dar să ne referim la faptul că de fapt cine va protesta În primul rând Cine cine va avea de suferit din lumea asta vivere cetățeanul și cum vă protesta El își pot lua Calea drumul străinătății și de fapt cine e De fapt sunt aceștia dacă urmărim probabil îți mai mulți de cetățeni din populația băștinașă care totuși să văd de europene și au posibilități să meargă în partea cealaltă cu locuitorii nu știu dacă nu semnez care să le dați mai multe Rusia nu prea acolo prea mare prea mare oportunități în cont că cu mașini după revoluție și pentru o perioadă mai complicat adică mă refer că nu era acum 10 15 ani în urmă când vrusei era întru așa pentru ascensiune mai mai evidentă De ce Până la urmă pe Badea de suferit de demografic Republica Moldova continuă populației se vor iarăși Seva Seva balanță aceasta demografică nu va fi în folosul românismului din Republica Moldova dansul spune mă probabil energetică așa pozitivă în transformare fiindcă asta are nevoie îți arăt diseară modernizată nici nu și apoi o problemă care direcție să meargă sigur că să nu mergi acolo spre pieței despre societățile care oferă bunăstare și care oferă libertate și care oferă parteneri de unde devine investițiile Deci asta e la sigură dacă vineri gețică Asta va pleca din țară fiindcă cetățeanul deja noi observăm că de fapt resursele zici probabil cea mai mare problemă că începem să o să o să o să simți tati sunt program a resurselor umane capitalul social deja devine devine tot mai ai o problemă Pentru angajatori o problemă problemă pentru economia întreagă fiindcă oameni vor salarii mari de cununie nu poate oferi salarii mari și deja este o problemă o problemă care se confruntă în tot mai mult și mai asta e roșește o problemă unde poate unde asta poate fi o o o Prăbușire economică urma prăbușirii econom și după ce toată istoria ne vorbește cadou cu verde de stânga care se găsesc niște pește noapte niște na știa că are pe Messi din astea care încep să vină cu colacul de salvare care peste noapte chipurilor urmă lucrurile astea noi purtăm știm și din ce direcție o să vină o proastă De ce E o chestie așa că ar trebui discutată toate dimensiunile și acuma Mai sunt vreo trei minute până la final bărbați dintre România și Moldova mâine la luni mâine în aparat metaforic Pentru că atunci mâine cumva trebuie socotind în limita să zicem anului următor cărare Iarăși nu se lasă la Chișinău și anume alegerea președintelui Țării care ar putea fi în continuare din tabăra dormi dodan sacerdot dodan însuși sau un alt candidat unic un flyer Open să spunem poate chiar și unionist chiar dacă acest lucru nu plec până la dintre cei care frescă Republica Moldova de compras vasta așezând Eu cred că Deci cu Sol Europeană a republicii Moldova și poate Diseară o european al republicii Moldova se consolidează simțitor dacă aici ceva sau constitui un pol unionist euro unionist dacă doriți să bine conturat puternic care ar putea înțelege eu să caut la balanseze ceea ce se numește influența euroasiatică influența care vine din partea Rusiei iar partea aceasta din mijloc are De obicei este foarte volatil și care votează în dependența de conjunctură ia Dintotdeauna ar putea fi atrasă de parte a Europei niște ore În condițiile în care Deci această alegere Geo politică și civilizațional dacă doriți și ofer oportunități iar aceste oportunități Și cine face și cum nu se opun menționat politicienii de nebun În primul rând oportunitatea european este văzut pe brățara termostatul care se găsește la metodă prin România cu cât România progresează mai repede pe cale Deci șnițel europenii cu activ pe acest exemplu pentru Republica Moldova este migrator iar noi astăzi vedem că România de câteva ori depășește publică Moldova la capitolele stranda două verzi confort confort al vieții oamenilor avem nevoie de o logică informațional televiziunilor Mass mediei rusești este foarte greu să crezi că aici putea să să se verifice un România sunt absolut sau un ornament din mai mari unitar Opel Astra un minut jumate dovlecel Cum Din punctul meu de vedere sigur că alegerile prezidențiale vor fi la fel Geo politice cu un impact foarte mare efectului economică mă refer la bunăstarea populației adică încep careva care va fi nivelul de bunăstarea populația atunci care vor fi care va fi dispoziția populație și care vor fi mă rog trei endo Hai spunem așa economică asociere și în proiectele sociale în ce măsură se vor folosi vor fără vor fi implementate sigur și segmentul segmentul Uniunii segmentul Europeană ismm așa o să fim mai multe candidaturi Probabil din primul tur din acele persoane care Probabil nu se dă jucăm 345 persoane Unde mai mulți pune accentul pe europenism o să iau alții pe unionismul dar până rămâne o persoană Și probabil va încerca să cumulez toate 27 de fapt pe mulți ani înainte alegeri european al republicii Moldova și 5 revenirea în calitate de președinte a unui punct ro pian înseamnă că ascensiunea lui Denis stă în Republica Moldova și pasiune rusească a fost oprită și nori revenind iarăși înțeleagă Vancea Care este importantă fiecare mișcare[/transcript]